Religie dient een doel

Daniel Dennett over nut en noodzaak van religies

0’00” – Introductie

3’55” – De verlichting is voorbij

4’50” – Religie gaat verdwijnen

5’47” – De 5 hypothesen

8’20” – De melkkoe

10’07” – Natuurlijke selectie

11’09” – Reverse engineering religies

13’08” – Biologen van Mars

15’23” – Mierengedrag

18’30” – Manuscript van religieuze muziek en zijn kritiek op weerloze onderwerping aan godsdienst

27’53” – Kritiek op Hugh Piper

29’33” – De levensboom

33’04” – De theorie, zijn stellingen

39’19” – De winnaars

42’19” – Het ‘meme’ perspectief

44’33” – Tam maken van wilde ‘dingen’

47’17” – Religie was ooit ‘wild’ maar door oppassers tam gemaakt. Waarom mensen rituelen hebben ‘uitgevonden’.

51’05” – Culturele versus genetische evolutie.

Filosoof, bioloog en darwinist Daniel Dennett (1942-2024) was samen met Richard Dawkins dé bedenker van de ‘meme theorie’. Een filosofisch concept, dat menselijk gedrag koppelt aan fenomenen, die evolutionair in de natuur voorkomen en zich ontwikkelen volgens de genetische evolutie. De theoloog heeft in 2023 contact met hem gehad om lezingen in Nederland te geven naar aanleiding van een interview met Trouw. Helaas is hij op 19 april 2024 overleden en wensen we zijn familie en dierbaren sterkte met het verlies.

Daniel Dennett was samen met Richard Dawkins dé uitvinder van het meme-concept, waarmee hij de biologie, filosofie en theologie verbond, simpelweg door hun overeenkomsten aan elkaar te koppelen en de theorieën van iedere discipline te combineren tot een nieuwe theorie. Hoe jammer is het dan te ervaren, dat elke academische discipline zijn eigen curriculum beschermt en dat er ZELFS binnen universiteiten geen enkel animo is om krachten te bundelen en onderzoek naar cultuur een nieuwe boost te geven? Vechten tegen windmolens als je het aan Don Q. vraagt.

Veel van wat hij hier vertelt vindt u op verschillende plekken op deze site terug in artikelen en berichten. Zoals het bijzondere verhaal van de mier (15’23”), die door een parasiet wordt vergiftigd, waardoor de mier op het puntje van grassprietjes gaat ronddwalen. De parasiet moet namelijk in de maag van een koe of schaap terechtkomen om zich te vermenigvuldigen. Door op puntjes van grassprieten te dwalen wordt de kans groter dat de mier door de koe of het schaap wordt verorberd.

Hij legt op briljante wijze het verband tussen o.a. het gedrag van de parasiet/mier en religieuze rituelen bij mensen. Zijn dierbare vriend Richard Dawkins legt hieronder kort en bondig uit wat die meme-theorie inhoudt.

Gelukkig heeft Dan veel nagelaten waaronder een aantal prachtige non-fictie boeken die je zeker tot wetenschappelijke literatuur kunt rekenen, zoals de boeken:

En natuurlijk veel ‘youtube’ materiaal. google zelf maar.

Hij ruste in vrede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *